Τηλεπάθεια

Στην εποχή μας χρησιμοποιείται επιστημονικά ο όρος παραψυχικάφαινόμενα, ή φαινόμενα Ψ, για να αναφερθούμε σε διεργασίες μεταφοράς πληροφοριών ή ενέργειας που δεν ερμηνεύονται από τους μέχρι σήμερα γνωστούς και αποδεκτούς νόμους της φυσικής, της βιολογίας και άλλων επιστημών.

Στα παραψυχικά φαινόμενα που μελετώνται πλέον από την επιστήμη της Παραψυχολογίας, εντάσσονται και τα ακόλουθα: Εξωαισθητήρια Αντίληψη (Extra Sensory Perception – ESP: τηλεπάθεια, διόραση, πρόβλεψη, οπισθόγνωση), Ψυχοκίνηση, οι Επιθανάτιες εμπειρίες, η Μετενσάρκωση, κ, ά,


Ο όρος τηλεπάθεια είχε υιοθετηθεί από τον Άγγλο μελετητή Φ.Γ. Χ. Μάιερς (1843-1901) για να συμπεριλάβει όλα αυτά τα φαινόμενα που περιελάμβαναν μια επικοινωνία μεταξύ νου και νου (από πνεύμα σε πνεύμα) χωρίς την μεσολάβηση των γνωστών αισθητηρίων οργάνων.
Γεγονότα που περιγράφουν τηλεπαθητικά φαινόμενα συναντώνται σε όλες τις χώρες του κόσμου, από τα ιστορικά χρόνια. Στην εποχή μας η πρώτη προσπάθεια επιστημονικής μελέτης τους άρχισε με την ίδρυση (1882) και λειτουργία της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών του Λονδίνου. Τα μέλη της Εταιρείας, επιστήμονες μεγάλου κύρους, άρχισαν να αναζητούν και να καταγράφουν περιπτώσεις αυθόρμητης εμφάνισης των φαινομένων. Επίσης είναι οι πρώτοι που σχεδίασαν και εκτέλεσαν πειράματα για την μελέτη των τηλεπαθητικών φαινομένων. Αλλά η εργασία τους συχνά αντιμετωπίζονταν με σκεπτικισμό (στην καλύτερη των περιπτώσεων).  Αυτός είναι και ο λόγος που στη μελέτη των τηλεπαθητικών φαινομένων άρχισαν να χρησιμοποιούνται και οι ποσοστικές - στατιστικές μέθοδοι.


Το 1931 στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ντιούκ, και κάτω από την εποπτεία του διάσημου ψυχολόγου Μακ Ντούγκαλ, ο οποίος ενδιαφερόταν βαθιά για τις Ψυσικές έρευνες, το ζεύγος Ράιν, ο Τζόζεφ Μπάσκς Ράιν και η σύζυγός του Λουίζ,  άρχισε να μελετά την εξωαισθητηριακή αντίληψη πιο «επιστημονικά». Είναι εκείνοι που εισήγαγαν την μελέτη των τηλεπαθητικών φαινομένων τις κάρτες Ζένερ (1931). Η σχεδίαση των πειραμάτων ακολουθούσε τα πειραματικά πρότυπα των άλλων επιστημών και για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Η προσπάθειά τους συνεχίζεται ως και σήμερα.

Χαρακτηριστικά, στη σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία, από το 1973 έως το 1996 αναφέρονται περισσότερα από 20.000 επιτυχημένα πειράματα τηλεπάθειας και επαναλήψεις παλαιότερων τηλεπαθητικών πειραμάτων (π.χ., Delanoy, 1993, Utts, 1995, Radin, 1997 κ.α.). Η ανάλυση 108 δημοσιευμένων τηλεπαθητικών μελετών που έγιναν μεταξύ των ετών 1974 και 2008 σε ολόκληρο τον κόσμο, οδήγησε σε σημαντικά θετικά αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τηλεπαθητικών φαινομένων (βλ. Patrizio et al., 2010). Είναι αξιοσημείωτο ότι τα αποτελέσματα αυτά επαληθεύτηκαν και από ομάδα ερευνητών που αρχικά αμφισβητούσαν τα τηλεπαθητικά φαινόμενα (Delgado-Romero & Howard, 2005).

Στις μέρες μας, σε διάφορα Πανεπιστήμια υπάρχει αναγνωρισμένη έδρα Παραψυχολογίας και εκδίδονται και επιστημονικά περιοδικά όπου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της σύγχρονης έρευνας.

Κατά τις δεκαετίες ‘70-‘80 παλλά άρθρα στον καθημερινό τύπο αναφέρονταν στην τηλεπάθεια και σε άλλα παραψυχολογικά φαινόμενα. Σταδιακά οι αναφορές μειώθηκαν. Ίσως γιατί τα πειράματα γίνονταν όλο και πιο δύσκολο να γίνουν κατανοητά από το ευρύ κοινό. Ή γιατί οδηγούν σε αλλαγές οπτικής όλης της ζωής μας.

Τα παραψυχολογικά φαινόμενα διαφεύγουν από τα όρια του χρόνου και του χώρου όπως τα αντιλαμβανόμαστε στην εποχή μας. Προκαλούν τη γνώση μας για τον άνθρωπο και την ύπαρξη γενικότερα. Υπαινίσσονται  ότι η οπτική μας για τον άνθρωπο (σώμα, εγκέφαλος, νευρικό σύστημα) είναι ελλιπής και δεν είναι αρκετό να θεωρούμε την συνείδηση και άλλες «υψηλές» λειτουργίες του ανθρώπου ως επιφαινόμενο της ύλης. Φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την ψυχή και το πνεύμα. Την ενότητα και το βάθος της ύπαρξης σε όλο το πεδίο της ζωής. 

Στις διαλέξεις και τις συναντήσεις μας συχνά ασχολούμαστε με παραψυχολογικά θέματα. Και αυτό γιατί θεωρούμε ότι η ανάδειξή τους είναι σημαντική για όλους μας. Είναι ένα από τα θέματα που μας δείχνουν ότι πραγματικά «υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα στον Ουρανό και στη γη» απ’ όσα νομίζουμε.
Και είμαστε εδώ για να τα ανακαλύψουμε...